BAS Dakar geniet van prachtige etappe

Dat hadden ze even niet verwacht, de mannen van BAS Dakar, dat de voorlaatste etappe van de Dakar zo mooi zou zijn. Gezien de afstanden – 450 kilometer verbinding en 480 kilometer special – hadden ze gedacht dat het lange, snelle paden zouden zijn. Niet dus! “Ik wil hier nog wel eens terug heen om er dan op mijn gemak van te genieten,” glimlachte Sjors van Heertum.

 

“Geweldig! Korte draaien door de bergen, over de top van een berg en vervolgens door een vallei die helemaal groen was en daarna nog een heel mooi stuk off-piste,” vat Jan van Gerven de special samen. “Het was een mooie, maar wel heel lange dag. Ik heb alles bij elkaar meer dan dertien uur op de motor gezeten. Over de proef heb ik bijna zeven uur gedaan.”

 

De lange dag hakte er ook bij Marco van Geel en Sjors van Heertum best in. “Om vier uur opgestaan, om vijf uur gaan rijden en dan de hele dag maar brommen op dat ding,” grinnikte Van Geel. “Daar zou je thuis niet aan moeten denken. Het is vergelijkbaar met via de snelweg tot achter Parijs rijden en off-road terug. Ik zat de kilometers af te tellen en het was behoorlijk werken, maar het was wel een echt vette proef.”

 

De route was zo mooi dat Sjors van Heertum overwoog om ‘m op een ander moment nog eens over te doen. “In twee dagen tijd en zonder verbinding. Lijkt me prachtig. Ik had het nu eigenlijk te zwaar om er echt van te kunnen genieten. De man met de hamer is dreigend dichtbij langs gekomen. Ik heb een paar keer overwogen om te stoppen om even uit te rusten en een gelletje te nemen, maar iedere keer dacht ik: ‘niet nu, want dan zit ik in het stof van een quad’ of ‘mwah, het is nog maar 60 kilometer’. Over die 60 kilometer doe je vervolgens nog een uur, maar vooruit. Ik ben wel blij dat het bijna afgelopen is.”

 

Van Heertum, en ook de andere BAS-rijders, beseffen wel goed dat de Dakar nooit ‘bijna’ klaar is. “Normaal gesproken moet die laatste dag geen probleem zijn, maar die 180 kilometer proef en de verbinding moet je nog wel rijden,” zegt Van Heertum. “Ik streep nog helemaal niks af. Een biertje vanavond gaan we ook maar niet doen. Morgen bij de finish.”

 

Het moet wel gek lopen willen ze niet met z’n allen op het podium in Rosario staan, mijmert Marco van Geel voorzichtig. Jan van Gerven is er niet bang voor. “Dat gaan we doen. Er is op de voorlaatste dag nog veel gebeurd. Dat had ik eigenlijk niet verwacht. Maar op de laatste dag – nee. Vallen sluit ik uit. Dat doe ik niet, daar zorg ik wel voor. En mocht de motor stuk gaan, wat ik me nauwelijks kan voorstellen, want het is perfect onderhouden, dan hang ik ‘m wel bij Sjors aan het spatbord. Desnoods duw ik ‘m over de streep, maar we gaan met z’n allen naar het podium. Daar heb ik alle vertrouwen in.”

Geen reacties

Plaats een reactie