BAS Dakar veilig en voltallig door de marathonetappe

Alle BAS Dakar-rijders zijn veilig aangekomen in Uyuni in Bolivia. Jan van Gerven klokte als eerste in, gevolgd door Sjors en Caspar van Heertum, Hans-Jos Liefhebber en Marco van Geel, die in het eerste deel van de marathonetappe veel tijd verloor en met samengeknepen billen de lus bij Jujuy voltooide.

 

De mannen waren al voor dag en dauw op weg gegaan vanuit het marathonbivak in Jujuy, waar ze verrassend goed hadden geslapen. Zelfs Van Geel en Liefhebber, die pas laat arriveerden doordat Van Geel al vroeg in de etappe met problemen was komen te staan. Op 60 kilometer in de proef begon het rode lampje van de olie alarmerend te knipperen. Toen Van Geel het controleerde, bleek er nagenoeg geen druppel olie meer in het blok te zitten. “Dikke paniek natuurlijk. Gelukkig zaten Caspar en Hans-Jos nog achter me. Cas is doorgereden en samen met Hans-Jos ben ik gaan zoeken. Er bleek iets losgetrild, waardoor alle olie eruit was gelopen. Dat was eenvoudig te repareren, maar toen moesten we de helft van de olie uit de motor van Hans-Jos overhevelen en dat was nog best een gedoe, met flesjes en hete olie.”

 

Op 60 procent van wat ze normaal zouden rijden, sukkelden Van Geel en Liefhebber met samengeknepen billen naar de finish, bang dat ze anders misschien wel allebei het blok zouden vernachelen. “Op de verbinding hebben we olie gescoord, zodat we vandaag in elk geval zonder problemen konden rijden,” vertelt Van Geel. “Maar dat betekende wel dat ik wéér helemaal achteraan moest starten, wéér tussen de quads. Gelukkig kon ik in een rivierbedding bijna in één keer een stuk of 25 van die dingen voorbij.”

Ook Sjors van Heertum had in de proef naar Uyuni in Bolivia te stellen met quads. In de vierde etappe had hij er een heleboel ingehaald, maar nu kwamen ze hem weer allemaal voorbij. “Ik ben sneller dan de quads, maar op de stenen zijn zij in het voordeel. En er zaten flink wat stukken met stenen in vandaag,” zegt Van Heertum. “De vering van mijn motor was niet helemaal lekker en daardoor was mijn vertrouwen niet groot genoeg om voluit te rijden. Ik ben wel twintig keer ingehaald vandaag. Dat moet dan maar. Ik ben hier niet om de Dakar te winnen.”

 

Van de hoogte – het hoogste punt in de etappe lag op 4700 meter – hadden de BAS-mannen weinig last gehad. Jan van Gerven was wel een beetje loom bij aankomst in Uyuni. “Ik merk nu ook dat ik eigenlijk te weinig op de motor heb gezeten,” zegt Van Gerven. “Ik heb wat kleine pijntjes hier en daar: mijn rug, mijn armen, mijn polsen. Dat kan ook te maken hebben met de hoogte en het feit dat we vandaag eigenlijk pas voor het eerst een meer serieuze etappe hebben gehad, met stenen en zo. Het was best een pittige dag.”

 

Van Gerven had het wel naar zijn zin gehad in de 327 kilometer door de bergen. “Het is mooi rijden hier. Ik was blij dat ze op een aantal paden langs ontzagwekkend diepe ravijnen speedzones hadden ingesteld. Als je daar in zou kukelen, vinden ze je nooit meer terug.”

Geen reacties

Plaats een reactie