Heftige etappe levert BAS-rijders geen grote problemen op

Er deden zich wat kleine akkefietjes voor, maar grote problemen leverde de eerste echt serieuze Dakaretappe de heren van BAS Dakar niet op. Iedereen bereikte heelhuids de finish van de 394 kilometer lange special tussen Salta en Belèn. “Het was best heftig,” vond Jan van Gerven, die toch wel wat gewend is. “Ik voel het overal, terwijl dit wel een proef was die mij lag.”

 

Slingerpaadjes door indrukwekkende canyons, dikke-stenen-paden, kamelengras, wat duintjes en vervaarlijke rio’s bepaalden de dag. Caspar van Heertum had het vooral in het eerste deel van de etappe naar zijn zin. “290 kilometer los zand kan ook leuk zijn, maar het viel mij niks mee,” bekende Van Heertum, die door het zware werkzand veel last van zijn rug had. “Het moeilijkste was nog wel dat we tussen auto’s en trucks reden. Die maakten de sporen nog dieper, woelden stenen los en gaven onnoemelijk veel stof.”

 

Van Heertum reed het grootste deel van de dag in gezelschap van Hans-Jos Liefhebber, die wel veel plezier had in het losse zand. De dag begon wat nerveus voor de twee, omdat eerst de sentinel van Van Heertum en even later die van Liefhebber kapot bleek. Ze werden daardoor niet gewaarschuwd voor achterop komende auto’s en trucks of voor stilstaande of gecrashte voertuigen voor hen. “De sentinel van Cas hebben we nog wel werkend ge-macgyverd,” vertelt Liefhebber. “Die van mij hebben we laten zitten. Dan maar wat vaker omkijken en goed opletten. Dat was best spannend af en toe, want die auto’s en trucks rijden echt knoerthard. Maar in de duinen heb ik nog wel een leuk wedstrijdje gehouden met een buggy. En gewonnen. Ha!”

 

Jan van Gerven had het eveneens naar zijn zin gehad, maar had ook een paar momentjes gehad. Hij kon een van de waypoints niet vinden en verloor daar wat tijd op, en vervolgens vergiste hij zich in een bocht in een rivierbedding, waardoor hij met zijn voorwiel een steen raakte en viel. “Toen heb ik tegen mezelf gezegd: ‘Even rustig, Jantje’. Het was bikkelen en dat vind ik leuk, maar ik was blij dat ik bij de finish was. Het was best heftig.”

 

Bij de finish kwam Van Gerven landgenoot Rob Smits tegen. Sinds een paar dagen komen de twee elkaar wel vaker tegen en hoewel ze elkaar niet kenden voor de Dakar zijn het maatjes aan het worden. “Ik zat Rob bij de start wat te plagen met zijn Honda, want de andere Hondarijders hebben nogal wat gedoe met de versnellingsbak. Bij de finish kwam ‘ie vragen of ik achter hem wilde blijven rijden, want het ging niet goed met zijn versnellingsbak. Op het laatste stuk verbinding gaf het ding inderdaad de geest, dus ik heb Rob naar huis moeten duwen.”

 

De negende etappe is de eerste helft van opnieuw een marathonetappe voor de motorrijders. Van Gerven verwacht een zware dag. “Ik zag in het roadbook dat het 280 kilometer is, waarvoor ze voor de snelste motorrijders vier uur rekenen. Nou, dan weet ik het wel: dat wordt afzien.”

Geen reacties

Plaats een reactie