Overstekende lama spannendste moment van de dag voor Van Gerven

De vierde etappe van de Dakar Rally was vandaag de eerste die gewoon doorging, zonder te moeten worden ingekort. Het was zelfs prima weer op de proef, op 3500 meter hoogte in het Andesgebergte, meldt Jan van Gerven, die met de 51ste tijd als eerste van de BAS Dakar-rijders weer in het bivak in Jujuy was. Daar moeten de deelnemers de motor meteen in een parc fermé zetten en mogen ze er tot morgenochtend niet meer aankomen.

 

De 430 kilometer lange proef was weinig spectaculair, vond Van Gerven. “Snelle piste, weinig navigatie. Niet veel aan. Op de eerste 100, 150 kilometer had ik veel last van quads waar ik voorbij moest, maar daarna kon ik de gang er goed in houden.”

 

Het spannendste moment van de dag was een ontmoeting met een lama. “Die kwam rechts uit de struikjes. Ik kwam met 130, 140 kilometer per uur aan. Dat beest kijkt me aan, recht in de ogen, zo van ‘wat ga je doen?’ Ik denk: laat ik maar even remmen. Het is maar goed dat ik dat heb gedaan, want hij stak over.”

 

De special had weinig te lijden gehad van het noodweer – 60 mm regen per uur – dat Jujuy had geteisterd. De BAS-rijders hadden zich met hun slaapzak in de servicetruck verschanst en hadden zodoende een redelijke nachtrust genoten. Op de 100 kilometer verbinding naar de proef was het wel koud geweest. Vannacht slapen de motorrijders op een matje in een grote slaapzaal. “Maar ik geloof niet dat ik daar zo’n zin in heb,” zei Van Gerven. “Ik ga eens kijken of ik niks anders kan regelen.”

 

De andere BAS-rijders zijn ook allemaal gefinisht; Marco van Geel en Hans-Jos Liefhebber op forse achterstand. Wat daarvan de oorzaak is, is op dit moment niet duidelijk.

Geen reacties

Plaats een reactie